Hyvä johtaminen?

Ruoskittuani eilisissä harjoituksissa kuorolaisiani, jäin pohtimaan; olinko liian ankara, olinko selkeä, osasinko myös kannustaa ja rohkaista. Se sai pohtimaan johtamista yleisellä tasolla, enkä puhu nyt kuoron johtamisesta.

On helppo luetella asioita, mitkä liittyvät huonoon johtamiseen - jokaisella on niistä takuulla kokemusta ja itsekin voisin kirjoittaa siitä monta riviä. Mutta mikä sitten on hyvää johtamista? Minkälainen on hyvä johtaja? Vaikka ei olisi johtamisen asiantuntija, jokainen pystyy tekemään jonkinlaista analyysia kokemustensa pohjalta. Johtajan olisi myös hyvä tehdä sitä analyysia säännöllisesti.

Hyvä johtaja tietää mitä on olla "alainen". Johtajan tehtävä on luoda johdettavilleen niin hyvät olosuhteet, että hän saa juuri heidät loistamaan ja antamaan parastaan. Johtaja tuntee ja kantaa vastuunsa, mutta ei ratsasta sillä, eikä tavoittele omaa kunniaa, vaan yhteistä hyvää. Päätökset valmistellaan ja tehdään demokraattisesti yhteistyössä, päätöksenteko on läpinäkyvää ja kestää tarkastelun julkisissakin foorumeissa. Joskus voi joutua tekemään vaikeita päätöksiä ja mitä vaikeampia ne ovat, sen huolellisemmin niistä pitää käydä laajaa pohjakeskustelua. Tiedottaminen on myös yksi tärkeä osa johtamista, sillä tiedon pimittäminen on vääränlaista vallankäyttöä. Hyvä johtaja ei johda autoritäärisesti, vaan osaa jakaa ja antaa vastuuta. Luottamuskin pitää ansaita, eikä kaikista ole johtajiksi, vaikka he sitä kovasti haluaisivat ja siihen uskoisivatkin. Johtajuutta voi kyllä opetella ja opiskella, mutta siihen tarvitaan myös sosiaalisia kykyjä ja taitoja, mitkä ovat synnynnäisiä. Johtaja pystyy vastaanottamaan kritiikkiä ja ottamaan siitä tarvittaessa opikseen.

Ehkä näistä ajatuksista voisi myös ottaa jotain siihen kuoronkin johtamiseen. Nöyränä seuraaviin harjoituksiin siis.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palaute ja mielipide, onko niillä eroa?

Punamullo ja merikrotti