Palaute ja mielipide, onko niillä eroa?

Tervehdys taas tänne blogimaailmaan!
Olimme taannoin ulkona syömässä ja jälkikäteen ravintola lähestyi meitä sähköpostilla palautteen toivossa. Ensin ajattelin, etten viitsi vaivautua, mutta muutaman päivän päästä kuitenkin vastasin. Palaute on tärkeää kun halutaan kehittää palvelua tai tuotetta. Palaute ei aina tarkoita reklamaatiota, vaan voi myös kannustaa jatkamaan hyvää työtä. Palautetta antaessani ajattelin, että tämähän on vain minun mielipiteeni - joku muu voi olla vahvasti eri mieltä. Aloin sitten pohtia, että palaute ja mielipidehän ovat miltei sama asia - molemmat ovat yksittäisiä kannanottoja. Onko niillä eroa? Mielipiteestä on turha kiistellä, mutta palaute on selkeä silloin kun esimerkiksi tuote tai palvelu on jostain syystä tyystin käyttökelvoton, kuten kerran ostamani pilallinen jogurttipurkki, mistä puolet olikin vettä.

Onko palautteella tai mielipiteellä sitten kovin suurta merkitystä? Yksittäisellä ei varmasti ole, mutta kun lasketaan useampien keskiarvo, päästään melko lähelle totuutta. Entisessä työssäni tuli palautetta useimmiten vain silloin kun jokin meni vähän pieleen tai oltiin tyytymättömiä, ei juuri koskaan silloin kun oli nähnyt paljon vaivaa tai homma onnistui. Opin siis pian siihen, että jos kukaan ei sano mitään, kaikki on ehkä kohtuu hyvin.... tai sitten kaikki on enimmäkseen huonosti, eikä kannata panostaa kun ei se parempi ketään kuitenkaan tunnu mitenkään liikuttavan tai kiinnostavan.

Rakentavan palautteen antaminen on siis merkityksellistä - oli se sitten negatiivista tai positiivista. Tärkeää on pohtia palautteen perimmäistä syytä ja selittää miksi minä olen tätä mieltä kuin olen. Vastaanottaja tehköön sitten siitä omat päätelmänsä. Ruokakokemus oli pääosin erittäin positiivinen, mutta graavi lohi oli molempien ruokailijoiden mielestä raaka ja parsa vettynyt. Yksittäinen epäonni ei kuitenkaan pilaa koko kokemusta, eikä tarkoita, että näin olisi jatkossakin.

Alkuperäiseen kysymykseen; onko palautteella ja mielipiteellä jotain eroa? Sanoisin; ei juurikaan. Palautetta ohjaa useimmiten mielipide.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Some

Kuulua kirkkoon vai ei?