Myydäänkö asunto vai sisustus?Asuntomarkkinoita tulee väistämättä seurattua sivusilmällä mm. koti-liitteen selailun muodossa. Samalla saa jonkin kuvan nykyisen asunnon arvosta suhteessa muihin lähistöllä myynnissä oleviin, jne. Itse kierrettiin näytöissä ahkerasti runsas kuusi vuotta sitten.

Jos ostaisin asuntoa nyt, niin en innostuisi nykymarkkinatrendistä. Jos lähden asuntomarkkinoille ostomielessä, en ole kiinnostunut myytävän kohteen sisustuksellisista elementeistä. Oikeastaan sivuutan lehdessäkin ne kohteet, missä on kuvattu asetelma keittiön tiskipöydällä tai saunan lauteilla. Niillä hartaudella sijoitetuilla mutteripannuilla, saunavihdoilla ja viikatuilla pyyhkeillä ei tehdä ainakaan minuun vaikutusta. Herää vain epäluuloinen kysymys, että mitä sillä halutaan viestittää tai peittää. Asunnon siisteys kertoo toki jotain siitä, kuinka asukas on asunnosta yleensä huolehtinut, mutta unohtaisin turhanpäiväiset nätitykset ja tuunaukset - todelliselle ostajalle niillä ei ole mitään merkitystä. En ole menossa ostamaan mutteripannua, tehosteseinää tai sisustusvinkkejä - ne saan aikaan ihan itsekin.

Varteenotettavana ostajana olen kiinnostunut asunnon pohjaratkaisusta, talon sijainnista, rakenteista ja kunnosta, tehdyistä remonteista ja erityisesti mahdollisen taloyhtiön asioiden hoidosta. En kävele edes taloon sisään, mikäli huomaan jo ulkopuolella sokkelissa tai sadevesijärjestelmissä jotain epäilyttävää. En voi sille mitään, mutta täydelliset tasakatot herättävät minussa valitettavasti epäluuloa. Yleensä menen kohteessa ensimmäisenä kylpyhuoneeseen ja luon siellä silmäyksen nurkkiin ja laatoituksiin. Hajut ja ilmanvaihtokin kertovat melko paljon. Seuraavaksi tsekkaan sitten muut nurkat ja pattereiden alustat. Kysyn myös miksi on remontoitu ja miten, mikäli jotain on tehty. Jos kaikki näyttää silmämääräisesti hyvältä, haluan tutkia paperit, todistukset ja yhtiötä koskevan taloudenhoidon.

Olenko "hankala" ostajaehdokas? Ei - isojen hankintojen kanssa on vain oltava tarkkana ja tiedettävä mitä haluaa. Jälkeenpäin on typerää ja raskasta ryhtyä marisemaan. Joskus remontoimaton kohde on parempi ostos kuin kiireellä ja mahdollisesti halvalla tuunattu "komistus".
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palaute ja mielipide, onko niillä eroa?

Etäilyä, tai sitten ei

Yläpölyt