Mistä sähkösi tulee?

 

Tiedätkö mistä sähkösi on peräisin, miten se tuotetaan ja mitä se maksaa? Jaksatko kilpailuttaa?

Tämän kuluneen vuoden aikana olen saanut useita puheluita eri sähköfirmoilta ja kun perustelen valintaani tai kieltäytymistäni, on kohtelu ollut joskus tylyä. Kaikki eivät kerro suoraan mistä sähkö tulee ja vaikuttavatko esim. pörssiheilahtelut tai muut markkinavaihtelut heidän hinnoitteluunsa. Muutaman euron säästöstä kieltäytyminen ei vielä tee minusta ökyrikasta, enkä heitä rahaa vessasta alas, kuten eräs myyjä oletti.

En jaksa jatkuvasti seurata markkinoita ja kilpailuttaa. Haluan, että talouteeni päätyvä sähkö siirtoineen ja laskuineen tulevat samasta, tutusta firmasta. Haluan sen olevan paikallista ja ympäristöystävällistä ja olen sen takia valmis vaikka maksamaan muutaman sentin tai euron enemmän. Oikeata säästöä tulee vain sammuttamalla valot. Se on vähän sama asia kuin ajaisi kymmeniä kilometrejä muutaman sentin halvemman bensalitran perässä, milloin minnekin suuntaan. Saatan tietysti olla tässä ankarasti väärässä. Jos jaksaisin jatkuvasti kilpailuttaa, saattaisin säästää vuodessa kymmeniä euroja, tai ainakin yhden hyvän viinipullon verran. Mutta kun olen laiska.

Sähkön alkuperää ja koko verkoston toimintaa on maallikon joskus vaikea käsittää. Mitä eroa on verkkoyhtiöllä ja sänkönmyyjällä, miten sähkö on tuotettu, mistä se oikeasti tulee, minkälaiset asiat ylipäätään vaikuttavat sähkön hintaan, jne.? Osaako sitä edes esittää juuri ne oikeat kysymykset ja ymmärtääkö vastauksia. Vertailu ei ole yksinkertaista. Itselläni ainakin suurimmaksi vaikuttimiksi jäävät firman toiminnan vastuullisuus ja 100 % kotimaisuus.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palaute ja mielipide, onko niillä eroa?

Etäilyä, tai sitten ei

Yläpölyt