Yläpölyt

Yläpölyt

Jokainen vähänkään itseään kunnioittava jouluihminen tekee tai on jo jälleen kerran tehnyt joulusiivouksen. Mutta kuinka tarkka tämä toimenpide kuuluisi olla? Kurkkasin huvikseni vihjeitä netistä, missä nykyään kuulemma kaikki "viisaus" majailee. Yhdellä klikkauksella avautuikin ammattilaisten neuvoja siitä, miten suorittaa helppo ja nopea parin tunnin joulusiivous. Löytyi myös esimerkki perusteellisemmasta siivouksesta. Tämä viimeksi mainitsemani ei mielestäni täyttänyt ollenkaan perusteellisen siivouksen tunnusmerkkejä ja piti sisällään ihan normaaleja viikkosiivouksen periaatteita. Ohjeiden taso herätti kysymyksen - eivätkö ihmiset osaa enää siivota huushollejaan?!

Mikäli pitää kotinsa arkena edes kohtuullisen siistinä, ei varmaan siis kannata hössöttää ihan järjettömästi. Mattojen ja verhojen vaihto voi olla kivaa virkistystä ja tuoda juhlan tuntua, mutta kynttilöiden sytyttelylläkin pääsee tunnelmaan. Eikä joulun tunnelmaa haeta vaatehuoneesta tai keittiön komeroista. No joo - se kaikki me tiedetään sanomattakin.

Minulle tärkeintä on puhtaus, mikä kait on arkisiivouksenkin perustarkoitus. Jos aikoo puunata kaikki hyllyt ja komerot, ravistaa jokaisen rievun ja syynätä talon nurkista kattoon, täytyy kuitenkin olla aikaa. Silloin puhutaan siivouksen sijaan perusteellisesta nuohoamisesta. Kun olet saanut kaiken tehdyksi, alkaa pöly jo laskeutua ensin aloittamaasi paikkaan. Nuohouskin on toki ihailtavaa, jos on antaumuksellinen siivousintoilija. Mutta onko se oikeasti tarpeen?

Tämän silotellun puheen perään tulee paljastus! Minäpä yritin tänä vuonna siivota vähän pidemmän kaavan mukaan. Aloitin jo nelisen viikkoa sitten keittiön hyllyistä ja kaapeista, sitten vessan kaapit ja hyllyt, työhuoneen kirjahyllyt... kunnes jo valmiiksi kovia kokenut kroppa oli niin kipeä, että piti pitää viikon tauko ennen saunan siistimistä. Niin - kunnon nuohouksella oli tarkoitus kerrankin mennä kun on aikaa, mutta tavalliseen siivoukseen se taso pian tipahti ja loput meni vain pienellä siistimisellä. Nyt en jaksa enää edes katsoa, saati välittää kuinka pölypallero toisen perään juoksee jalkalistoilla. Joulu tulee kun saa kuusen sisään ja sen katveessa lasin punaviiniä suklaan kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palaute ja mielipide, onko niillä eroa?

Etäilyä, tai sitten ei