Usko tai älä usko

Aika ajoin nousee keskusteluun voiko esimerkiksi kouluissa laulaa suvivirttä tai viettää joulujuhlia, missä lauletaan "Enkeli taivaan", koska kaikki eivät usko Jumalaan. Hieman kärjistetysti - entä jos en usko joulupukkiin? Onko minun silti pakko katsella joulupukkia kaikissa ostoskeskuksissa ja kuunnella niitä hemmetin tonttulauluja? Haluan pukit pois katukuvasta! En halua, että minulle tuputetaan sellaista soopaa.

Kulttuuriin ja perinteisiin tutustuminen ei ole asian varsinaista harjoittamista. Me olemme aika ahdasmielisiä kapea-alaisuudessamme. Itselläni oli aikoinaan ev.lut. seurakunnassa lapsikuoro, missä lauloi mukana yksi ortodoksi, yksi budhalainen ja yksi ateistiperheen lapsi. Perheet tiesivät laulettavan ohjelmiston "arvomaailman" ja lapset esiintyivät muiden mukana seurakunnan tilaisuuksissa. Perheet pitivät sitä vain mielenkiintoisena ja halusivat kasvattaa lapsistaan avarakatseisia. Samalla toteutui myös kulttuurin vaihtoa ja keskustelua, minkä jälkeen totesimme arvojemme kuitenkin olevan samanlaiset.

Jopa kirkon sisällä on lokeroita ja lokerot syntyvät usein siitä, että ollaan eri mieltä jostakin. Useimmiten vielä niin päin, että kuvitellaan olevamme enemmän oikeassa kuin se toinen porukka. Omassa erinomaisuudessamme unohdamme sen, että emme loppujen lopuksi voi tietää totuutta siitä kuka on eniten oikeassa tai väärässä.

Osoittelun sijaan meidän pitäisi oppia toisiltamme ja toisistamme - kunnioittaa toisiamme, viis siitä uskooko vai ei, miten uskoo ja mihin uskoo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palaute ja mielipide, onko niillä eroa?

Etäilyä, tai sitten ei

Yläpölyt