Katoaako kieli?

Tänään vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. Suomen kielen synty, kielen muuntuminen ja historia kaikkineen on ihan mielenkiintoista tutkittavaa ja luettavaa. Suomea on puhuttu jo ennen ajanlaskun alkua, mutta kirjoitettua tekstiä löytyy vasta huomattavasti myöhemmältä ajalta. Kirkolliset piirit, mihin Agricolakin kuului, ovat edesauttaneet kirjoitetun kielen syntyä ja kehittymistä.

Mitä kuuluu suomen kielelle nyt? Voisi kysyä - mitä kuulu mille tahansa kielelle juuri nyt? Maailma muuttuu ja kieli sen myötä. Huolissani kuuntelen ja luen juttuja, missä todetaan, että nuoriso lukee yhä vähemmän ja kirjoitustaito on köyhtynyt. Maailma on menossa takapakkia ja nykyinen viestiminen on taantumista kohti muinaista kuvakirjoitusta. Nykyajan hieroglyfit valtaavat jo ison osan keskinäisessä viestinnässä.... peukku, hymynaama, surunaama, sydän ja muut hymiöt eivät pidä sisällään kovin rikasta ilmaisua, mutta mahdollistavat nopean, lyhyen kommentoinnin. Kieli köyhtyy ilmaisun muuttuessa lyhyeksi.

Yllättävän paljon näkee virheitä ja töksähtelevää kieltä myös mediassa. Tahattomia virheitä tulee tietysti meille jokaiselle, eikä suomen kieli ole aina helppoa. Mikäli kaipaat vähän huumoria tähän päivään, käy lukemassa Jyväskylän yliopiston Kielikeskuksen keräämiä "kielikukkasia". Mukavaa suomen kielen päivää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palaute ja mielipide, onko niillä eroa?

Punamullo ja merikrotti

Kun uni ei tule